top of page

Overbeharing

Ongewenste haargroei is een ruim begrip. De haargroei verschilt per individu. Overmatige beharing wordt in onze maatschappij als onaantrekkelijk beschouwd waardoor veel vrouwen die hieraan lijden om behandeling vragen. Tegenwoordig is er niet alleen bij vrouwen sprake van ongewenste haargroei, maar in toenemende mate ook bij mannen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen toegenomen beharing op plaatsen waar al beharing aanwezig is en een verandering van het beharingspatroon waardoor er haargroei is op plaatsen waar normaal geen beharing aanwezig is.

Er zijn verschillende oorzaken van ongewenste haargroei:

  • Zwangerschap: Er zijn twee factoren die ervoor zorgen dat tijdens de zwangerschap meer haargroei optreedt of haargroei op andere lichaamsdelen optreedt. Tijdens de zwangerschap worden alle organen beter doorbloed en dat geldt ook voor de huid. De haarzakjes worden beter doorbloed waardoor de haargroei toeneemt.

  • Tijdens de zwangerschap is er een toename waar te nemen van geslachtshormonen (androgenen). Hierdoor kan extra haargroei ontstaan op plaatsen waar normaal gesproken weinig beharing aanwezig is. Dit betreft bijvoorbeeld de navel, de lijn tussen het schaambot en de navel, de borsten, armen, benen en rug. Ook is er meer haargroei op het hoofd. Deze haargroei tijdens de zwangerschap ontstaat meestal in de eerste drie maanden van de zwangerschap.

 

Andere oorzaken van overbeharing kunnen zijn:

  • Medicijngebruik. Een aantal medicijnen heeft haargroei tot gevolg, bijvoorbeeld androgene steroïden en prednison. Deze medicijnen stimuleren de haargroei waardoor overbeharing kan ontstaan.

  • Menopauze. De hormoonhuishouding verandert en er wordt minder oestrogeen aangemaakt en meer testosteron.

  • Anorexia. Hierbij is de hormoonhuishouding dusdanig verstoord dat zich overbeharing ontwikkelt.

  • Tumergroei. Deze kan soms tot testosteron-afgifte van de tumor leiden.

  • Overgewicht. Door overgewicht is de hormoonhuishouding verstoord. Door afvallen neemt het vetweefsel af en kan er minder oestrogeen omgezet worden in testosteron.

  • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) is een stoornis met meerdere symptomen (overgewicht, overbeharing, acne, onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid). Er kunnen cystes op de eierstokken ontstaan die leiden tot een verstoorde hormoonhuishouding waardoor de symptomen ontstaan.

  • Medische aandoeningen. Dit geldt bijvoorbeeld hypertrichose en hirsutisme.

  • Naevus van Becker. Dit is een goedaardige, maar zeldzame moedervlek met een grote omvang en overbeharing. Deze ontstaat veelal in de pubertijd. De overbeharing kan om cosmetische redenen verminderd worden met behulp van elektrische epilatie of laser.

 

Indien u last heeft van overbeharing en er genoeg van hebt om voortdurend te waxen of te scheren, is definitief ontharen een oplossing.

bottom of page