top of page
voet.png

Oedeemtherapie

Een (lymf)oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Er bestaan twee soorten lymfoedeem: primair en secundair.

Primair lymfoedeem

Primair lymfoedeem heeft geen eenduidige oorzaak. Het kan veroorzaakt zijn door ontwikkelingsstoornissen in het lymfestelsel en het kan erfelijk of niet-erfelijk zijn. Lymfevaten kunnen verminderd of niet voldoende aangelegd zijn en er zijn ook andere oorzaken.

Secundair lymfoedeem

Dit komt vaker voor dan primair lymfoedeem en ontstaat door een beschadiging van het lymfesysteem (lymfevaten en/of lymfeknopen, meestal onherstelbaar). Deze beschadiging kan optreden door bijvoorbeeld een complicatie na een oncologische behandeling, infecties, huidziekten, trauma, infiltratie van maligne cellen, complicatie bij chronische veneuze insufficiëntie (CVI), lang bestaand overgewicht, immobilisatie, medicatie en dependency. Wereldwijd is filariasis de belangrijkste oorzaak (parasitaire infectie). In Nederland ontstaat secundair lymfoedeem vaak na oncologische ingrepen, recidiverende erysipelas (wondroos) en langdurig bestaande chronisch veneuze insufficiëntie (CVI).

  • Blokkade

  • Posttraumatisch lymfoedeem: operatie, infectie, etc.

  • Postoperatief lymfoedeem: na een operatie

  • Obstructie ten gevolge van tumorgroei. De tumor kan dusdanig uitgroeien dat er een blokkade ontstaat.

  • Straling (radiotherapie).

  • Medicatie: van bepaalde medicatie is bekend dat het lymfoedeem kan veroorzaken.

 

 

Heeft u of uw kind last van (lymf)oedeem? Wij kunnen u daarvoor behandelen. Als u een afspraak maakt bij ons maakt, vindt eerst een gratis en vrijblijvend intakegesprek plaats waarin de huidtherapeut een huidtherapeutische onderzoek uitvoert en alle behandelingen met u bespreekt. Samen met u wordt de geschiktste behandelmethode gekozen.

bottom of page